יוסי פרת טכנאי מקררים מסביר:

מה ההבדל בין מקרר די פרוסט Defrost ל- נו פרוסט No Frost?

 אם שמעתם מטכנאי מקפיאים את המונחים די-פרוסט ונו-פרוסט ולא הבנתם במה מדובר, או נתקלתם בהם בעודכם מסתכלים במפרטים של מקפיא או מקרר חדש שאתם שוקלים לרכוש ואתם לא יודעים מה בכלל ההבדל בין השתיים – הרי המדריך שלנו לשירותכם.

אולי הם דומים מאוד מבחוץ פרט לגודל, אולם בין מקררים שונים – ובעיקר המקפיאים שמשולבים בהם – יש לעתים הבדל גדול והוא בטכנולוגיית ההפשרה שלהם: נו-פרוסט ודי-פרוסט. כדאי מאוד להכיר את המונחים הטכניים, מכיוון שלפרט זה יש חשיבות רבה בנוחות השימוש במקרר, בתחזוקתו, ביעילותו, בצריכת החשמל שלו ובמחירו, וידע יאפשר לכם לבצע החלטה מושכלת איזה דגם לרכוש.

מהו מקרר/מקפיא די-פרוסט? 

כל טכנאי מקררים מכיר את התלונה הקבועה על "קרח מצטבר במקפיא". במשך שנים רבות עבדו כל המקפיאים בשיטת די פרוסט (defrost) – זה היה הסטנדרט, הטכנולוגיה הבסיסית בכל מקפיא.

כשאנחנו פותחים את הדלת להוציא בשר קפוא, לקחת כמה קוביות קרח לשתייה ביום חם, או להוציא גלידה לקינוח, מעט אוויר נכנס פנימה לחלל הקר והקפוא. כשאנו מתמהמהים, פותחים את הדלת באופן תכוף, או מתלבטים מולה זמן מה כשהיא פתוחה, עוד ועוד אוויר נכנס פנימה. באוויר יש לחות, וגם היא קופאת עם הזמן בחלל המקפיא. טיפה אחר טיפה, הקרח מצטבר. לעתים זה קורה לאט לאט, ולעתים (למשל בגלל פתיחות תכופות/ארוכות של הדלת) הקרח מצטבר מהר יותר. אוויר יכול להיכנס פנימה גם כשיש בעיה באיטום הדלת במקרר ישן.

די פרוסט הינה שיטת הפשרה סמי-אוטומטית (חצי אוטומטית), ומה לעשות, היא מתקשה למנוע לחלוטין את היווצרות הקרח על הדפנות.

במקררים ישנים במיוחד, הצטברות הקרח במקפיא יכולה עם הזמן להפוך לבעיה של ממש, מכמה סיבות: כשהקרח עבה הוא מקטין את החלל הפנימי ויש בו פחות מקום (במיוחד אם מלכתחילה המקפיא קטן מדי עבורכם). עם קרח רב המקרר מתקשה לעבוד, והוא מתאמץ יותר ולכן צורך יותר חשמל. כשהקרח רב לעתים הוא "מדביק" מוצרים זה לזה, וקשה להפריד ביניהם.

מה עושים במקרה כזה? בהנחה שמדובר בהצטברות קרח הגיונית עם הזמן (כלומר, לא משהו שהתרחש במהירות חריגה לפתע ומצביע על תקלה המצריכה ביקור טכנאי מקררים), אין מנוס מלבצע הפשרה ידנית של המקפיא: להוציא את המצרכים, לנתק אותו מחשמל, לפתוח את הדלתות ולחכות להפשרה.

חשוב מאוד! לעולם אל תנסו להיפטר מהקרח בקיצורי דרך מהירים כמו גירודו עם סכין או שבירתו, שעלולים לגרום לנזק למקרר ואפילו שבירת צנרת הגז, וגם אל תנסו לשפוך מים רותחים בפנים, כי הם עלולים לגרום נזק לפלסטיק (או לקצר, אם לא ניתקתם את המקרר).

מהו מקרר/מקפיא נו-פרוסט?

שיטת נו פרוסט (no-frost) נועדה לפתור את בעיית הקרח המצטבר במקרר. זאת על ידי גוף חימום שלו מנגנון הפשרה אוטומטי. מדי פעם הגוף מתחמם, מפשיר את הכפור המועט והכמעט בלתי נראה שנוצר עד אז (מבלי להפשיר את המצרכים המאוחסנים בתוך המקפיא כמובן), ומנקז את המים החוצה. היות ומדובר על מעט מאוד מים, הם פשוט מתאדים לאוויר המטבח ונעלמים.

זוהי טכנולוגיה חדשה יחסית, וגם בה נעשו כמה שינויים עם הזמן, כדי לצמצם את צריכת החשמל של מנגנון ההפשרה. כלומר, במקום שהחימום יופעל אוטומטית בזמנים קבועים ותכופים על ידי טיימר (מה שצורך יותר חשמל בגלל התכיפות הרבה של פעולתו), בדגמים מתקדמים יותר ההפשרה פועלת לפי הצורך – כלומר, לפי תכיפות פתיחת הדלתות ופעילות המדחס.

מה החסרונות והיתרונות של מקרר נו פרוסט לעומת די פרוסט וההיפך?

כפי שיכולתם להבין מההסבר עד כה, מקרר נו פרוסט מונע לגמרי בעיות הצטברות קרח במקפיא, כמו גם את ההתעסקות בהפשרתם. הוא פוטר אתכם מדאגות לגבי תחזוקה, ומשאיר לכם מקפיא נקי ופנוי תמיד. אבל זה בא עם מחיר: מקררי ומקפיאי נו פרוסט יקרים יותר, וכפי שהזכרנו, צורכים יותר חשמל.

זהו, עכשיו עם הידע החדש שרכשתם, זהו הזמן להשוות נתונים ולבחור במקפיא/מקרר חדש.

בהצלחה!