איפה שומרים תפוחי אדמה?

  • האם זה נכון שזה מסוכן לאחסן תפוחי אדמה במקרר?
  • תפוחי אדמה במקרר? או שלא!

    תפוחי אדמה במקרר? או שלא!

  • למה?
  • ואם לא במקרר, איפה כדאי להניח אותם עד הבישול?
  • יוסי פרת, טכנאי מקררים בתל אביב, בשפלה ובשרון, מסביר הכל.

תפוחי אדמה הם מהירקות הפופולריים ביותר בעולם.

למעשה, זהו אחד הגידולים החקלאיים המבוקשים ביותר, לצד אורז וחיטה למשל.

הוא מהמרכיבים החשובים ביותר בהרבה מטבחים, כמו האירי, הפולני והבריטי (פיש אנד צ'יפס!), אבל למעשה עד אזור המאה ה-16 בכלל לא היה מוכר מחוץ לדרום אמריקה.

אבל אנחנו לא כאן בשביל לדבר על ההיסטוריה של התפוד, אלא לענות על שאלת השאלות לגבי ההווה:

האם מותר לשים תפוחי אדמה במקרר?

להבהרה:

אנחנו מדברים על תפודים לא מבושלים, ולא על כאלו שכבר טוגנו, אוידו, בושלו במים או בכל דרך אחרת (שאותם כמובן מומלץ לשים במקרר).

למה אסור לשים תפוחי אדמה לא מבושלים במקרר הביתי?

 זו התשובה, שאולי תפתיע חלק מכם: לא, לא מומלץ לאחסן אותם במקרר.

בניגוד למשל לעגבניות או למלפפונים שהקירור שומר על הטריות שלהם לאורך זמן, אחסון במקרר דווקא לא מיטיב עם תפוחי אדמה, ולמעשה מקצר את חייהם.

העמילן בתפוחי אדמה רגיש לקור, שלאורך זמן הופך אותו לסוכר.

אבל הבעיה הגדולה יותר היא לא העובדה שתפוח האדמה מכיל רמות סוכר יותר גבוהות (ולא בריאות), אלא מה שקורה לאחר מכן: כשמוציאים אותם כדי לטגן או לאפות בתנור, למשל.

תפוחי אדמה עם רמת סוכר גבוהה העוברים בישול בטמפרטורה גבוהה מייצרים חומר בשם אקרילאמיד.

שמירת תפוחי אדמה במקום יבש ולא מקורר מידי

שמירת תפוחי אדמה במקום יבש ולא מקורר מידי

חומר זה נוצר בעקבות ההתחברות של הסוכרים עם חומצות אמינו בחום גבוה, והוא נחשב לחומר מסרטן.

כדאי אולי להקפיא תפוחי אדמה לא מבושלים?

לא, מאותן סיבות.

אם לא במקרר, איך לאחסן תפוחי אדמה שקנינו?

במקום לא חם, לא לח, מאוורר, חשוך יחסית וללא שמש ישירה.

מזווה למשל.

גם אל תשטפו אותם מראש – השאירו את זה לרגע בו תרצו לבשל אותם.

כן ניתן לחתוך/לקלף תפוחי אדמה ולהניח בקערה עם מים קרים למשך יום עד הבישול.

אגב, לא צריך להיבהל אם הופיעו עליהם ניצנים – פשוט תחתכו אותם.

יש להישמר מלחות

יש להישמר מלחות

כל עוד הירק לא הופך ירקרק או נרקב, הוא בסדר לאכילה.

ומה קורה עם תפוחי אדמה מבושלים?

אותם אין בעיה להכניס למקרר או למקפיא. כל התהליך שדיברנו עליו מתייחס אך ורק לירק לפני הבישול.

מה לגבי בטטות במקרר?

 יש לומר שבטטות הן ירק שונה לגמרי מתפוחי אדמה, הם אפילו לא מאותה משפחה, אבל גם בטטות עדיף להחזיק מחוץ למקרר לפני הבישול.