טיפים לתחזוקה ושמירה על המקרר לאורך זמן

המקרר שלכם הוא אחד ממוצרי החשמל בהם אנו עושים הכי הרבה שימוש (אחרי הטלפון הסלולארי והמחשב). עם זאת, הוא אינו מקבל מקום של כבוד בכל הנוגע לשמירה, תחזוקה שוטפת וניקיון. חבל שדווקא במקום בו אנו מאחסנים את מוצרי המזון שלנו, קיימת נטייה לדחיינות ועצלנות. להלן יוצגו טיפים חשובים ופשוטים שיסייעו לנו לטפל ולשמור על המקרר בקלות ולאורך זמן. חלקם יהיו כללי "עשה" וחלקם "אל תעשה". אז קדימה, מתחילים בטיפים של שמירה על גוף המקרר מבחוץ.
יוסי פרת מדגים ניקוי מאוורר
מנקה את פתח האיוורור על ידי מטלית לחה
נתחיל מבחוץ – ניקיון פשוט לפני הכל חוסך הרבה בעיות עתידיות
לכלוך ואבק הם אוייבים ותיקים של כל מקרר. יש להקפיד על סביבת מקרר נקייה – מאחריו, מתחתיו (חשוב מאוד ולא תמיד קל לגישה) ומצדדיו. המטרה היא פשוטה – למנוע הצטברות של לכלוכים שונים על מסננים ופילטרים של המקרר, כמו גם על שאר הגופים המרכיבים אותו (כמו למשל המעבה).
תנו לו מרחב נשימה ו-"ספייס" ושמרו משמש קופחת
לעולם אל תצמידו את המקרר לגוף אחר. יש לתת לו מרחב נשימה ובמידה שתצמידו אותו לקיר, למשל, אתם יוצרים הצטברות מקומית של חום שלא משתחרר. חום זה פוגע במקרר ובפעולתו התקינה לאורך זמן. 15 עד 20 סנטימטרים יעשו את העובדה פיקס!
יש לשים לב שהמקרר אינו חשוף לשמש ישירה. שמש הקופחת על המקרר אינה מומלצת וגורמת לו להתאמץ פי כמה וכמה בשל חימום יתר של כל מעטפת המקרר החיצונית.
ניקוי המעבה
המעבה (המכונה גם "גריל" בפי העם) הוא אותו סליל צינורות שחור היושב כמעין פגוש על צידו האחורי של המקרר (או בתחתיתו) ופולט חום. תפקידו הממשי הוא לקרר את הגז העובר בו. קירור הגז הוא עד למצב נוזל. תמיד לפני ניקוי אזור זה, יש לנתק את המכשיר מהחשמל ולנקות על ידי סמרטוט יבש או בעל לחוץ מועטת. מעבה מלוכלך יביא בסופו של דבר למאמץ גדול יותר של המדחס ולצריכת חשמל גבוה יותר.
תיקון מקררים מכל הסוגים
מתקן את כל סוגי המותגים – פרת יוסי טכנאי מקררים מוסמך
ניקוי המאוורר לאריכות חיים ושנים של המנוע
בכדי להאריך את חייו של המנוע יש לנקות את פתח רשת המאוורר האחורי שבו חריצים רבים. האזור הוא גב המקרר למען הסר ספק. באזור זה מותקן מאוורר אשר שואב אוויר חיצוני לשם קירור המנוע של המקרר. הלכלוך באזור זה מאוד מצוי כפי שציינו בסעיף הקודם ולכן חשוב מאוד לנקות אחת לתקופה את האזור. פעולה זו מקילה על איוורור תקין של המנוע מחד ומאידך משמשת כפעולת מנע למקרה של סתימה מוחלטת של הפתח בלכלוך. סתימה מוחלטת, אגב, תביא להפסקת פעילות המנוע. הניקוי יכול להתבצע על ידי מטלית לחה או על ידי שואב אבק איכותי. יש הנוהגים להפעיל לחץ אוויר באזור זה, אך לעיתים הוא גורם לנזק יותר מתועלת, אז נוותר עליו במקרה זה.
סרטון ובו מסביר יוסי פרת את חשיבות ניקוי פתח האיוורור האחורי
פוליש וקס
ניקוי חיצוני של גוף המקרר מטרתו – שמירה על יופי חיצוני ואסתטיקה, שמירה מחיידקים ולכלוך וכן שמירה מפני הצטברות עתידית של אבק על גוף המקרר, הגומיות ושאר חלקיו. ניקוי כזה מתבצע באופן פשוט על ידי מטלית עדינה (לא סקוטשברייט של כלים ששורט חלילה) ובה מעט סבון או חומר ניקוי עדין מאוד.
האם קיימת אטימה מוחלטת של דלת המקרר? בדיקת גומיות האטם!
מקרר שאינו אטום באופן ראוי עובד קשה יותר וצורך יותר חשמל – ומביא לבלאי מוגבר של המקרר כמו גם חשבון חשמל מנופח. כמו כן, נפגעת איכות שמירת המוצרים המאוחסנים בו כפועל יוצא מרמת קור לא יציבה וטמפרטורה פנימית גבוהה מהנדרש. מקרר שדלתותיו נפתחות בקלות רבה צריך להדליק לכם נורה אדומה. שימו לב, במבט פשוט ניתן לראות האם הגומי החיצוני ישר או עקום, נקי או מלוכלך והאם קיים רווח בינו לבין גוף המקרר – רווח אשר ממנו חומק ובורח לו הקור החוצה. יש הנוהגים למרוח מעט וזלין על גומיות האטם אחת לתקופה מסויימת ליצירת אטימה אבסולוטית. ניתן לבצע בדיקת אטימה פשוטה על ידי סגירת דלת המקרר על שטר כסף. במידה ואנו שולפים את השטר בקלות וללא התנגדות, יש לשקול החלפה של גומיות האטם החיצוניות ובדלתות. בשעת סגירת הדלת אמור להיווצר לחץ על השטר השליפה הקלה מראה כי הלחץ אינו קיים.
2 טיפים קטנים:

• ניקוי של גומיות האטם מעובש יכול להתבע על ידי חומץ ומטלית.
• בידקו שהמקרר אינו עומד בזווית עקומה. מקמו פלס פשוט (ניתן לרכוש בכל טמבוריה) על בראש המקרר. במידה שהפלס מורה כי המקרר עומד בזווית יש לתקן זאת על ידי יישור הזווית (חתיכת קרטון, עץ ושאר אילתורים). עמידה לא מפולסת של מקרר עשויה להפריע לסגירה הרמטית של הדלתות במקרר ועקב כך להגביר את מאמץ המדחס המנסה לקרר תמידית את התא הפנימי (תוך שזה מאבד קור באופן תדיר).
יוסי מסביר על לוח הבקרה במקרר
פאנל המקרר מדליק נורה אדומה לשם החלפת הפילטר
נכנסים פנימה – קר שם בפנים!
במקררים המשוכללים של היום קיים צג בקרה ממוחשב המציג נתונים שונים לגבי המקרר ובין השאר את הטמפרטורה שלו. שימו לב שהטמפרטורה נעה על סקאלה שבין מעלה אחת לחמש מעלות.
ניקוי פנימי יבוצע כאשר המקרר מנותק. ניתן לשטוף במים וסבון את המדפים הפנימיים שבו. השטיפה יכולה להתבצע באמבטיה לשם נוחות מקסימאלית. חשוב מאוד לייבש את החלקים טרם החזרתם פנימה ולא לשכוח לחבר את המקרר חזרה כדי שלא תזמינו בטעות שירות תיקון מקררים לחינם!
אחסון נכון ומוּשכל
על האחסון כבר שוחחנו רבות במאמר טיפים הקודם שלנו – מזון יש לשמור בכלים אטומים. בתוך המקרר יש לשמור על סדר והפרדה בין סוגי מוצרים. מוצרים שמישים = קדימה. מוצרים לא שמישים=יאוחסנו בחלק האחורי יותר. ניקוי פנימי יבצוע על ידי מטלית לחה עם חומר ניקוי עדין. ניטרול ריחות על ידי פילטר קנוי או סודה לשתייה שתפוזר בצלוחית במקרר או שתעורבב בתמיסת מים. למקרים קשים ניתן לעשות שימוש מושכל באקונומיקה או ב-סיף (זהירות לא לפגוע במקרר!). מניעת ריחות עשו שוב שימוש בסודה לשתייה, פולי קפה או תפוח אדמה חתוך – כל אלו קולטים ריחות רעים. לא לעשות שימוש בחומרים חריפים בעלי רמת דטרגנטיות גבוהה כמו גם מוצרים על בסיס אלכוהול הפוגעים בפלסטיק של גוף המקרר.
החלפת פיטלרים
במקררים חדישים, כמו סמסונג למשל, כל 8 חודשים עד שנה מחליפים פילטר מים למקרר. על הצג האלקטרוני של המקרר נדלקת נורה אדומה המאותתת לנו שיש להחליף פילטר. פילטר שלא יוחלף בזמן עלול לייצור אבנית במכשיר הקרח ומכאן תיתכן פגיעה במכשיר הקרח והפסקה של ייצור קוביות הקרח על ידי מכשיר הקרח עצמו (רבים מכירים אותו בשם אייס מיייקר – ICE MAKER). החלפת פילטר נחשבת ליותר מורכבת ומי שאינו ממש בקיא בעניין עדיף שישאיר את ההתקנה לטכנאי שלו. טרם החלפת הפילטר יש לסגור את ברז המים המוביל מים למקרר ולהקפיד על החלפה של פילטר מתאים לדגם המקרר הספציפי שלנו – אמנה, תדיראן, אמקור, סאב זירו וכדומה. לא להרכיב את הפילטר טרם שטיפת הפחם שבתוכו!
יוסי לפני התקנת מסנן
יוסי מחזיק מסנן / פילטר טרם החלפתו
ניקוי קערת האידוי / צלחת האידוי
למניעת ריחות רעים, הצטברות לכלוך ולמניעת חלודה או קורוזיה בצלחת עצמה. הדבר גם מונע גלישת מים על מרצפות הבית.

תיקון מקררים על ידי טכנאי מקררים מקצועי – יוסי פרת – 052-245-93-06